EXCLUSIV VIDEO | Cum a ajuns Elena Ceaușescu să poarte la Paris o ie țesută la Breaza. Povestea fascinantă a iei ”descântate”

Publicat: 15/06/2023, 12:00

Povestea iei de Breaza este una deopotrivă fascinantă și cu tâlc despre apariția faimosul veșmânt creat manual, fir cu fir, de urmașele băciței. O ie purtată cu cinste, mai întâi de o preafrumoasă și însemnată băciță, descălecătoare de ținut, mai apoi de regine și de reprezentante ale aristocrației franceze, nu în cele din urmă de generația de astăzi, iubitoare de frumos și de spirit tradițional românesc.

Chiar dacă și-a pierdut, în timp, renumele dobândit în anul 1928 de stațiune balneo-climaterică, Breaza continuă să domine topurile mondiale cel puțin într-o anumită privință. Aici a fost creată, pentru prima oară în istorie, ia de Breaza, veștmântul popular devenit celebru în fiecare colț de lume datorită meșteșugului și a priceperii în arta țesutului cu totul și cu totul specială de care dau dovadă urmașele Băciței Brează, despre a cărei legendă am vorbit în prima parte.

Arta Casnică, cooperativa artizanilor

Ne continuăm periplul prin hățișurile istoriei și aflăm lucruri inedite despre modul în care cooperativa Arta Casnică din Breaza a reușit să supraviețuiască vicisitudinilor unor vremuri de tristă amintire pentru români.

De la profesorul Vasile Focșeneanu, alintat de elevi cu porecla„dascălul pix”, aflăm despre existența celebrei cooperative Arta Casnică, prin care numele localității Breaza a fost dus atât de sus pe scara valorilor tradiționale românești. O cooperativă veche de zeci de ani care își păstrează și astăzi renumele de templu al țesutului iei atât de apreciate prin multe locuri din lume.

Dictatoarea și croitoresele

Un moment aparte, pe care profesorul Focșeneanu îl numește de cumpănă în istoria cooperativei Arta Casnică Breaza și a iei făurite în atelierele ei, l-a constituit cel în care conducerea întreprinderii meșteșugărești avea să dea piept cu ifosele Elenei Ceaușescu, soția fostului dictator comunist.

Întreaga poveste despre cum a ajuns Elena Ceaușescu să comande o ie țesută în Breaza, cât timp le-a luat croitoreselor să o finiseze și la ce eveniment monden parizian a apărut soția fostului dictator comunist îmbrăcată în cămașa populară „made in” Breaza este spusă în detaliu în reportajul video.

Înainte, însă, de a-i fi pusă la încercare temeinicia și profesionalismul de către consoarta celui care tăia și spânzura în România cenușie dintre anii 1965 și 1989, Arta Casnică din Breaza a avut și alte cumpene însemnate. Peste una dintre ele a trecut mulțumită sprijinului regal oferit necondiționat artizanilor din Breaza.

Ia descântată de Breaza

Una dintre întrebările pe care i le adresăm profesorului Focșeneanu, referitoare la prețul de achiziție al unui astfel de veșmânt popular, emblematic pentru Arta Casnică din Breaza, îi dă istoricului prilejul să ne vorbească despre procesul, extrem de laborios, al realizării iei. De la el aflăm cât timp îi ia unei cusătorese să țeasă manual ia, dar și care sunt etapele parcurse până la finalizarea produsului.

Ultima dintre poveștile fascinante istorisite în tonul molcom al povestitorului desăvârșit de profesorul Focșeneanu are legătură cu ia „descântată de Breaza”, un produs a cărui istorie merită pe deplin amintită fie și numai pentru că, în vremurile noastre, el a dispărut cu totul din, să-i spunem, repertoriul meșteșugăresc al cusătoreselor din Breaza.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea iei de Breaza. Legenda Băciței Brează, de la care a plecat meșteșugul păstrat neștiut mai bine de un secol

EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

EXCLUSIV VIDEO | De ce a fost bombardat Podul peste Prut construit de Eiffel și care este legătura cu celebrul turn parizian

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Când va fi externat marele...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
×